BLACK MALT
EBC: 1100-1200 Black malt er det mørkeste maltet man får tak i; kun umaltede Roast barley er mørkere. Brukes tradisjonelt i porterfamilien av øl, men kan brukes i andre mørke/svarte øl som stout og imperial stout. Kan også brukes i svært små mengder (0,5-2 %) for å justere fargen i andre øl. Brukes med måte: Selv bare 10 % vil gi et helt svart øl, og overdreven bruk kan gjøre ølet helt udrikkelig. |
BROWN MALT
EBC: 110-140 Brown malt bidrar med smaker som kan minne om nøtter og mørk toast. Tradisjonelt ble portere brygget med inntil 100 % brown malt, men dette maltet gikk i glemmeboka da porterrevolusjonen ble drevet fram av det nyoppfunnede black patent malt. I nyere tid har brown malt gjort comeback, men det er uvisst om det vi får i dag kan sammenlignes med den gamle typen. Anbefalt bruk av dette maltet er en tilmålt mengde, eks. 5-10 %, i øl som brown ale eller porter for å gi større dybde og kompleksitet til smaken. |
CARAFA TYPE 1
EBC: 800-1000 Carafa Special er et unikt fargemalt der produsenten har fjernet skallet på maltkornene. Det er i skallet at de fleste tanninene og mye av den røstede smaken sitter. Dermed får man en mykere, rundere og mindre røstet smak i øl som brygges med dette maltet. Brukes gjerne i øl der man vil ha mørk farge, men lite smaksbidrag fra fargemaltet. To naturlige eksempler på det er tysk Schwarzbier og amerikanske black IPA. |
CARAFA TYPE 2
EBC: 1100-1200 Carafa Special er et unikt fargemalt der produsenten har fjernet skallet på maltkornene. Det er i skallet at de fleste tanninene og mye av den røstede smaken sitter. Dermed får man en mykere, rundere og mindre røstet smak i øl som brygges med dette maltet. Brukes gjerne i øl der man vil ha mørk farge, men lite smaksbidrag fra fargemaltet. To naturlige eksempler på det er tysk Schwarzbier og amerikanske black IPA. |
CARAFA TYPE 3
EBC: 1300-1500 Carafa Special er et unikt fargemalt der produsenten har fjernet skallet på maltkornene. Det er i skallet at de fleste tanninene og mye av den røstede smaken sitter. Dermed får man en mykere, rundere og mindre røstet smak i øl som brygges med dette maltet. Brukes gjerne i øl der man vil ha mørk farge, men lite smaksbidrag fra fargemaltet. To naturlige eksempler på det er tysk Schwarzbier og amerikanske black IPA. |
CARAMUNICH TYPE 2 MALT
EBC: 110-130 Caramunich type 2 er et mørkt karamellmalt fra tyske Weyermann. Karamell/krystallmalt gir generelt dypere farge, fyldigere smak og bedre skumfasthet, og brukes i opptil 10 %. Dette maltet kan f.eks. brukes til å tilføre dyp farge og smak til mørkere ølsorter som bayerøl, bokkøl og belgiske dubbel. |
CARAMUNICH TYPE 3 MALT
EBC: 140-160 Et mørkt karamellmalt fra tyske Weyermann. Karamell/krystallmalt gir generelt dypere farge, fyldigere smak og bedre skumfasthet, og brukes i opptil 10 %. Dette maltet kan f.eks. brukes til å tilføre dyp farge og smak til mørkere ølsorter som bayerøl, bokkøl og belgiske dubbel. |
CARAPILS
EBC: 3-7 Et svært lyst karamellmalt fra tyske Bestmalz. Også kjent som dextrine-malt. Karamell/krystallmalt gir generelt dypere farge, fyldigere smak og bedre skumfasthet, og brukes i opptil 10 %. Dette maltet er såpass lyst at det kan brukes (med måte) også i helt lyse øl, for slik å tilføre noe fylde i smaken og også skumfasthet. |
HVETE MØRK MALT
EBC: 16 Hvetemalt er, som navnet tilsier, malt som er laget fra hvete istedenfor bygg. Siden så å si samtlige produksjonsmetoder også kan brukes på hvete, så er produkter slik som mørk hvete malt tilgjengelige for den eventyrlystne bryggeren. Hvete inneholder mer protein, og det fører til bedre skumdannelse og bevaring. Hvete brukes i en rekke øltyper slik som Weizen og Berliner Weiss. Hvete kan være vrient å brygge med, siden det øker risikoen for "Stuck mash", men hvis man da tilsetter risskall i mesken, vil dette hjelpe med tettheten. Hvis man bruker mørk hvete malt, vil man i tillegg til de vanlige hvete fordelene, også få en øl med litt mer kropp og farge. |
ROASTED BARLEY MALT
EBC: 1000-1300 Ristet umaltet bygg gir en brent, kaffe-aktig smak. Det likner på svart malt, men er mer kompleks. Det inneholder mer proteiner enn svartmalt og gir derfor et bedre skum. Det tilfører også litt mer sødme i smaken. Fargen er dyp rød mahogny. Blir brukt i alle Porters og Stouts. |
RUG MALT
EBC 20 Gir en gyllen farge på øl. Dette maltet formidler en unik touch av rug smaken og legger til en interessant kompleksiteten ved å utføre en ny vri i mange kjente øl stiler. Rug øl og pils, spesielle øl, sesongens øl. Et fullt modifisert uskrellet type malt med høy β-glucan innhold. Det fungerer godt i en enkel temperatur infusjons mesk. |
RØYK MALT
EBC: 3-8 Denne malten gir ølet sin karakteristiske røyksmak (kan sammenlignes med røkt skinke). Avhengig av hvor mye som brukes, får man en mer eller mindre intens smak til Rauchbier eller whisky. Røkmalt kan også anvendes for destillater. Den har en høy enzym styrke. Kan også brukes som peated malt. |
Følg oss på Facebook |
ÅpningstiderMandag: STENGT
Tirsdag : 11:00 - 17:00 Onsdag : 11:00 - 17:00 Torsdag : 11:00 - 17:00 Fredag : 11:00 - 17:00 Lørdag : 12:00 - 16:00 |
Kontakt oss |